Ako vyzrieť na „topnutie“?

16.9.2016, 09:16

Top, topnutie loptičky. Každý, kto niekedy golf hral, dobre vie, o čom je reč. Čo ale spôsobuje úder, ktorý letí pri zemi a neskončí ďalej, než pár metrov od miesta odpalu?

Vlastne to nie je žiadne tajomstvo. Spodná hrana palice proste zasiahne loptičku v jeho hornej tretine. Alebo skrátka hore. A preto top. Výsledkom je tak napríklad rana driverom, ktorá skončí skôr, než stačíte vytočiť boky.

Ako teda zabrániť tomu, aby sa vaša palica takto nevhodne chovala?

Príčin topnutého úderu môže byť hneď niekoľko. Tou najčastejšou je, že sa pri kontakte palice s loptičkou nadvihnete. Pozriete sa za loptičkou ešte skôr, ako k tomu príde a tak mierne zdvihnete nielen telo ale aj palicu. Tá potom trafí loptičku svojou spodnou časťou. A top je na svete.

Ako zdvihnutiu predísť? Sledujte miesto ležiacej loptičky do tej doby, než sa v prešvihu nedostane pravé rameno pod úroveň brady. Kľúčové je vydržať nejaký čas v pozícii nad loptičkou.

Medzi ďalšie príčiny patrí klesnutie alebo narovnanie tela pri náprahu. Mali by ste sa teda v rámci tréningu zamerať na to, ako sa udržať v rotácii a vyvarovať sa pohybu hore alebo dole.

Pokiaľ sa vám však topy daria predovšetkým pri hre s fairwayovým drevom, príčinou môže byť aj to, že máte loptičku umiestnenú príliš blízko k zadnej nohe. Hráči odpaľujúci napravo by mali mať loptičku položenú oproti ľavej päte, ľaváci zasa oproti tej pravej.

Späť na blog
Scroll To Top