Ako hrať vodné prekážky?

24.9.2016, 09:14

Vodné prekážky robia z každého golfového ihriska originál. Bez nich by ste nemali čo zdolávať. Aj keď sa ich niektorí golfisti desia, pokoriť vodnú prekážku nie je zasa taká veda. Vyžaduje to len tréning a znalosti pravidiel.

Priečne a pozdĺžne vodné prekážky
Priečne vodné prekážky sú označené žltými kolíkmi. Tie pozdĺžne, ktoré sú pozdĺž fairwayu zasa kolíkmi červenými. Na niektorých ihriskách môžete nájsť vodu označenú červenými alebo žltými čiarami. Tomu by ste mali venovať pozornosť, lebo sa podľa pravidiel považujú za vodu aj miesta, kde vlastne vôbec žiadna nie je.

Ak nájdete svoju loptičku vnútri vodnej prekážky, možno si zvoliť dve možnosti ako situáciu vyriešiť. Buď si pripočítate jednu trestnú ranu a budete hrať z miesta, kde došlo k trafeniu vody alebo môžete pokračovať priamo z nej.

Ak si vyberiete prvý variant, je nutné, aby ste spustili loptičku za vodnou prekážkou tak, aby ležala na spojnici medzi miestom, kde prekročila hranicu prekážky a jamkou. Ak je prekážka vyznačená červenou, môžete svoju loptičku položiť vo vzdialenosti dvoch palíc od miesta, kde hranicu prekročila. Nikdy nesmiete spustiť svoju loptičku tak, aby bola bližšie k jamke.

Myslite na to, že pri hre z vodnej prekážky nesmiete založiť palicu za loptičku. Nesmiete sa tiež dotýkať pôdy, vody alebo ďalších prekážok. V tejto situácii nie je povolené ani premiestňovať rôzne prírodné závady. Výnimkou sú potom pohyblivé závady neprírodného charakteru, ako sú napríklad krabičky od cigariet alebo kelímky. Pokiaľ sa pri ich odstraňovaní loptička pohne, nie je to trestné.

Mali by ste mať na pamäti aj to, že loptička leží vo vodnej prekážke aj v situácii, keď sa len dotýka jej hranice. Ak loptičku utopíte, vyberte si novú a pokračujte od vodnej prekážky. Pokiaľ je loptička prehlásená za stratenú, hrajte z rovnakého miesta, z ktorého došlo k strate. Bohužiaľ, vo vodných prekážkach nie je možné prehlásiť loptičku za nehrateľnú. V každom prípade, ju tak budete musieť hrať, buď tak ako leží, lebo s pripočítaním jednej trestnej rany.

Späť na blog
Scroll To Top