Čítanie greenov

25.11.2023, 17:23

Čítanie greenov je kľúčovou zručnosťou v golfe, pretože priamo ovplyvňuje váš výkon v patovaní. Tu je niekoľko tipov, ako efektívne čítať greeny:

undefined
Prechádzka okolo jamky:

Než začnete čítať green, prejdite sa okolo jamky, aby ste pozorovali celkové obrysy a sklony. Dávajte pozor na akékoľvek viditeľné zlomy alebo vlnenie v zeleni.
Pozrite sa na okolitú krajinu:
Zvážte terén okolo greenu, pretože môže ovplyvniť zlom patu. Hľadajte svahy, kopčeky a iné prvky, ktoré by mohli ovplyvniť pohyb lopty.
Zvážte sklon trávy:
Sklon trávy môže ovplyvniť rýchlosť a smer vášho puttu. Vo všeobecnosti tráva rastie smerom k zapadajúcemu slnku, takže putty zasiahnuté proti rastu môžu byť pomalšie, zatiaľ čo putty zasiahnuté v smere rastu trávy môžu byť rýchlejšie.
Prečítajte spoza loptičky:
Keď stojíte za loptičkou, prikrčte sa, aby ste mali nízky pohľad na green na úrovni zeme. To vám môže pomôcť rozpoznať jemné zlomy a svahy, ktoré nemusia byť zrejmé zo stojacej polohy.
Prečítajte spoza jamky:
Prejdite na druhú stranu jamky a prečítajte si green spoza nej. Táto perspektíva môže poskytnúť ďalší pohľad na celkový sklon a smer puttu.
Identifikujte najvyššie a najnižšie body:
Hľadajte najvyššie a najnižšie body na greene. Putty majú tendenciu odtrhnúť sa od vysokých bodov a smerom k nízkym bodom.
Použite svoje nohy:
Cítiť svah nohami. To vám môže poskytnúť predstavu o celkovom náklone greenu. Môžete tiež poklepať putterom o zem, aby ste pocítili zmeny v pevnosti, ktoré môžu naznačovať sklony.
Hľadajte odtok vody:
Voda steká preč z vysokých bodov na greene, takže ak existujú nejaké vodné prekážky alebo mokré oblasti, zvážte, ako môžu ovplyvniť zlom vášho puttu.
Pozorujte ostatných golfistov:
Ak hráte v skupine, sledujte, ako sa správajú putty vašich hracích partnerov. Ich skúsenosti na greene môžu poskytnúť cenné informácie.
Dôverujte svojim inštinktom:
Po zhromaždení informácií dôverujte svojim inštinktom. Vaše prvé čítanie je často správne. Dôvera v čítanie je rozhodujúca pre úspešné uvedenie.
Pamätajte, že čítanie greenu je zručnosť aj umenie a cvičením sa zlepšuje. Venujte pozornosť tomu, ako sa vaše putty kotúľajú na rôznych greenoch. Postupom času sa stanete zručnejšími v ich čítaní.

Späť na blog
Scroll To Top